Aanvankelijk hield de natuurbescherming in Nederland zich vooral bezig met behoud en beheer van natuurgebieden. De sterke achteruitgang van natuurwaarden in het landelijk gebied was in de jaren 70 aanleiding tot een meer offensieve houding. Door het afplaggen van voedselrijke bodemlagen en optimaliseren van de waterhuishouding werd natuurterrein teruggewonnen. In de jaren 80 en 90 nam natuurontwikkeling een grote vlucht. In Noord-Holland werd dat o.a. gestimuleerd met subsidies in het kader van de Regeling Ecologisch Beheer. Landelijk was het in 1990 verschenen Natuurbeleidsplan een grote stimulans.
Ten Haaf & Bakker hebben zich van het begin af bezig gehouden met natuurontwikkeling. Daarbij benaderen wij het plangebied vanuit landschapsecologisch perspectief. De verschillende facetten van het landschap worden afzonderlijk en in onderlinge samenhang beschreven. Als leidraad daarbij gebruiken we een rangordemodel.
Ten Haaf en Bakker stelden natuurontwikkelingsplannen op voor een groot aantal terreinen in deze polder, in opdracht van Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het eerste project was het 17 hectare grote Nollenland van Abbestede. Het ontwerp is geïnspireerd op het landschap dat ontstond na de hevige overstromingen als gevolg van de Allerheiligenvloed in 1570. De inrichting vond plaats in de jaren 90. Nu is het een belangrijk broed- en rustgebied voor vogels en verder vinden we er gevarieerde vegetaties met veel Rode lijstsoorten. Zandpolder fase 1 werd enkele jaren geleden ingericht. Hier ontwikkelen zich bijzondere zilte vegetaties onder invloed van brakke kwel vanuit de Noordzee.
Veder zijn plannen opgesteld voor Zandpolder 2, Zandpolder 3, Boskerpolder en Uitlandse Polder. De uitvoering van deze plannen vindt in de periode 2013-2015 plaats.
In 2005 is ten zuiden van Den Helder 53 hectare bollenland omgevormd tot natuurgebied. Langs de duinen vinden we een zone met kwelgrasland, waar zich o.a. Parnassia, Rietorchis en Moeraskartelblad gevestigd hebben. Verderop ontwikkelt zich zilt grasland met Zilte rus en Waterpunge, Het oostelijk deel wordt gevormd door een uitgestrekte ondiepe plas, waar het hele jaar door veel steltlopers en watervogels verblijven. Er broeden o.a. visdieven, kluten en plevieren en er worden regelmatig zeldzame dwaalgasten gezien, waaronder Steltkluut en Roze pelikaan. Het gebied is in eigendom en beheer bij het Landschap Noord-Holland.
Vanaf halverwege de jaren 80 zijn voor deze Stichting natuurontwikkelingsplannen gemaakt, voor de terreinen de Hooge Weide, de Groote Ven en de Oude Venne, in totaal met een oppervlakte van ca 70 ha. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van o.a. een grote oppervlakte schraalgrasland met veel Rode lijstsoorten als Rond wintergroen, Grote keverorchis en Bijenorchis. In de Castricummerpolder zijn de weidevogelaantallen nergens zo hoog als in de terreinen van de Stichting. Ook heeft zich een Visdiefkolonie gevestigd.
De gemeente Alkmaar gaf ons in maart 2014 opdracht tot het uitvoeren van onderzoek in de Alkmaarderhout. Het gaat om de vervolgmonitoring van de ontwikkeling van Klimop in bomen en op de bodem en naar de relatie tussen de ontwikkeling van klimop en stinzenplanten. Eerder voerden we deze...
lees verder >Stichting de Hooge Weide heeft begin 2014 een stuk grasland...
Achter de Hondsbossche Zeewering ligt het natuurgebied de Putten...
Voor dit boezemrietland wordt, in opdracht van...
Eind 2013 stelde we, in opdracht van Landschap Noord-Holland, een...
..een project