De natuur in de stad is rijker dan de meeste mensen denken. Sommige dieren, zoals Egels, Eekhoorns en verschillende stadsvogels zijn nergens talrijker dan in de stedelijke omgeving. Goed ontwikkelde muurvegetaties zijn in Nederland vrijwel uitsluitend in de stad aan te treffen. Gemeenten proberen de laatste 30 jaar in toenemende mate natuur binnen steden en dorpen te ontwikkelen. Vaak gaat het dan om regionaal kenmerkende natuur als nat schraalgrasland, bloemrijk grasland, moeras, besrijk struweel of gevarieerd natuurbos met veel dood hout. Dit heeft geleid tot een veel grotere variatie aan bijzondere plant- en diersoorten.
De eerste opdrachten van Ten Haaf & Bakker lagen op het gebied van stadsecologie. In het kader van de provinciale Regeling Ecologisch Beheer maakten we inrichtingsplannen voor kleine natuurgebiedjes in Den Helder en later ook in o.a. Haarlem, Purmerend, Landsmeer en Castricum. Ook in de periode daarna is stadsecologie altijd onderdeel van ons werk gebleven. Daarbij gaat het om inrichting- en beheerplannen. Maar ook om monitoring en beheerevaluatie.
In 2013 stelden wij in opdracht van de gemeente Purmerend een beheerplan op voor de ruim 20 hectare groenzone Baanstee Noord. De zone is aangelegd als compensatie voor het verlies van natuurwaarden bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein Baanstee-Noord. Het plan is in de eerste plaats gericht op de beschermde soorten Bittervoorn, Rugstreeppad, Kerkuil en Steenuil. Daarnaast wordt de ontwikkeling van o.a. Dotterbloemgrasland, oevervegetatie en rietland nagestreefd.
In 1996 en 2007 stelden wij beheerplannen op voor de Alkmaarder Hout, het bekendste en oudste stadspark van Alkmaar. De voorstellen in deze plannen zijn gericht op het duurzame behoud van dit stadsparkbos, waarin de functies groen, natuur, recreatie, cultuur, en landschap zijn geïntegreerd. In beide plannen worden ook voorstellen voor natuurontwikkeling in de Nieuwe Hout gedaan. Voorbeelden hiervan zijn De Paddenpoel en de ‘Uitbreiding Paddenpoel, die beide gerealiseerd zijn. In de plannen wordt verder veel aandacht aan cultuurhistorie besteed.
In 1997 werd in opdracht van het Landschap Noord-Holland een beheerplan voor het ca. 60 ha. grote Natuurgebied Uithoorn gemaakt. Het gebied omvat o.a. het Zijdelmeer, met aangrenzende oever- en veenmosrietlanden, het Fort aan de Drecht en een deel van de Uithoornse Polder. Het terrein wordt aan verschillenden kanten begrensd en omsloten door de bebouwing van Uithoorn. In de 90er jaren droeg de gemeente Uithoorn het terrein in beheer over aan het Landschap Noord-Holland. Naast voorstellen voor beheer bevat het plan ook enkele voorstellen voor natuurontwikkeling. Momenteel werken wij aan een herziening van het beheerplan.
De gemeente Alkmaar gaf ons in maart 2014 opdracht tot het uitvoeren van onderzoek in de Alkmaarderhout. Het gaat om de vervolgmonitoring van de ontwikkeling van Klimop in bomen en op de bodem en naar de relatie tussen de ontwikkeling van klimop en stinzenplanten. Eerder voerden we deze...
lees verder >Stichting de Hooge Weide heeft begin 2014 een stuk grasland...
Achter de Hondsbossche Zeewering ligt het natuurgebied de Putten...
Voor dit boezemrietland wordt, in opdracht van...
Eind 2013 stelde we, in opdracht van Landschap Noord-Holland, een...
..een project